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Issues Regarding Sexting Among Minors

And Mandatory Reporting of Abuse

By:  Peter A. Hessler, Legal Counsel to the Ohio District

Question

What should schools, church groups, youth organizations, and other organizations serving
teenagers be aware of regarding the sending and receiving of sexual or explicit digital images
by, between, or among minors on their smart phones, computers, or other devices (more
commonly known as “sexting”)?

General Overview

What is “sexting”?  Sexting is generally understood as creating, sending, receiving or showing
sexually oriented content, including images and words, via cell phone, email, social media,
or other online communications.  Whenever sexting involves a minor (someone under the
age  of  18),  it  is  a  crime.   This  is  the  case  even  when  sexting  takes  place  between  two
consenting minors.   For all intents and purposes, the images are considered child
pornography.

The State of Ohio holds that a crime has been committed when a minor accepts, sends,
forwards, receives and keeps, posts, or shows someone else a “sext”.  Ohio Revised Code,
Sections 2907.322 and R.C. 2907.323 are key statutes in Ohio under which this behavior is
prosecuted.  Section 2907.322 prohibits the pandering of sexually oriented material
involving a minor and Section 2907.323 prohibits the illegal depiction of a minor in nudity-
oriented material.  A minor can be charged as a sex o ender for sending a “sext” of himself
or herself to another minor.  The minor may even be forced to register as a sex o ender on
the Ohio Sex O ender registry.  The minor may become ineligible for college nancial aid and
may face criminal action.

According to Revised Code 2907.324, no minor, by use of a telecommunications device,
shall recklessly create, receive, exchange, send, or possess a photograph or video, or other
material that shows a minor in a state of nudity.  It is no defense to a charge under this section
that the minor creates, receives, exchanges, sends, or possesses a photograph, video, or
other material that shows himself or herself in a state of nudity.   It is no defense that both
the sender and receiver consent to sending and/or receiving the material.



Does Sexting  Constitute “Abuse” That Needs to be Reported

Generally, the answer is yes.  An “abused child” means any child who is “the victim of
disseminating, obtaining, or displaying “materials” or “performances” that are “harmful to
juveniles” as de ned in Chapter 2907 of the Ohio Revised Code. A court need not nd that
any person be convicted of the o ense in order to nd that the child is an abused child.

With regard to reporting child abuse or neglect, Revised Code 2151.421 states that no
person who is acting in an o icial or professional capacity and knows, or has reasonable
cause to suspect, based on facts that would cause a reasonable person in a similar position
to suspect, that a child under eighteen years or age, (or a person under twenty-one  years of
age with a developmental disability) has su ered or faces a threat of su ering any physical
or mental wound, injury disability, or condition of nature that reasonably indicates abuse or
neglect of the child, shall fail to immediately report that knowledge or reasonable cause to
suspect to the entity or persons speci ed in this division.1

Who is Required to Report

A person required to report evidence of abuse or neglect is known as a mandatory reporter.
A mandatory reporter includes an individual “acting in an o icial or professional capacity,”
who has knowledge or a reasonable suspicion of abuse.  Mandatory reporters include but
are not limited to; nurses, employees of a day care center, employees of a residential
camp/child day camp/private wilderness camp, teachers, school employees, foster care
givers, persons acting as an assessor, host families, and persons other than clerics (i.e.
pastor, priest, deacon, etc. rendering spiritual treatment through prayer), attorneys or
physicians.2

Although Ohio statutes do not speci cally de ne “acting in an o icial or professional
capacity,” thereby leaving the phrase to be interpreted in its plain meaning, Courts have held
that a mandatory reporter who is not acting in his or her professional capacity when learning
of allegations of abuse, but rather learned of the allegations from personal friends or family
as a private citizen, is not legally obligated to report the allegations.  However, he or she may
report the abuse as a permissive reporter.  Whether a mandatory or permissive reporter, a
report of child abuse is con dential.  The name of the reporter and any information provided

1 On  the  other  hand,  any  other  person  who  has  knowledge  or  a  suspicion  of  child  abuse  may  also  report  or
cause to report the abuse – and is considered a “permissive reporter.”
2 The importance of a pastor’s responsibility to maintain the con dentiality of information he receives when
rendering spiritual care is well-recognized in the Lutheran Church-Missouri Synod.  (For a further understanding
of this issue, see, Report of the CTCR -The Pastor-Penitent Relationship – Privileged Communications.) Ohio
recognizes the pastor-penitent privilege.  Therefore, in instances where circumstances arise that raise the
question  of  whether  a  pastor  should  report  an  instance  of  sexting,  he  is  advised  to  consult  with  the  Ohio
District’s legal counsel and his ecclesiastical supervisor for guidance and direction.



in the report cannot be released for use or used as evidence in any civil action or proceeding
brought against the reporter.

When Should an Individual Report

A report is required when actual knowledge of abuse or neglect, or reasonable cause to
suspect abuse or neglect, based on facts that would cause a reasonable person in a similar
position to suspect, that a child under 18 years of age or a person under 21 years of age with
a developmental disability has su ered or faces a threat of su ering physical or mental
wound, injury, disability, or condition of a nature that reasonably indicated abuse or neglect.

Attorney, Cleric, Physician Exception to Reporting can be Waived in Certain
Circumstances

Even religious leaders that are normally protected by con dential privilege may become
mandatory reporters.  Typically, an attorney, physician or cleric is not required to make a
report concerning a communication regarding abuse when they receive the information from
a client, patient or penitent in a professional relationship.  However, there are circumstances
where a client/patient/penitent is deemed to have waived the privilege with their
communications to an attorney, physician or cleric which would result in them becoming a
mandatory reporter.

The attorney, physician, or cleric shall make a report with respect to a communication if:

(i) The client, patient or penitent at the time of the communication, is either a child
under the age of 18, or a mentally retarded, developmentally disabled, or
physically impaired person under the age of 21;

(ii) The attorney, physician or cleric knows, or has reasonable cause to suspect
based  on  facts  that  would  cause  a  reasonable  person  in  a  similar  position  to
suspect, as a result of the communication or any observations made during that
communication, that the client, patient, or penitent has su ered or faces a threat
of su ering a physical or mental wound, injury, disability, or condition of a nature
that reasonably indicates abuse or neglect of the person;

(iii)  The abuse or neglect does not arise out of the person’s attempt to have an
abortion without the noti cation of her parents, guardian or custodian in
accordance with Revised Code Section 2151.85.

A  reporter  is  not  required  to  provide  their  name  in  the  report,  but  if  they  want  to  receive
information on the outcome of the investigation, they must provide their name, address, and
telephone number to the person that receives the report.  Again, the name of the person who
made the report shall not be released for use and shall not be used as evidence in any civil
action or proceeding brought against the person who made the report.



A mandatory reporter may not delegate or surrender personal responsibility to report
allegations.  Once the abuse is reported, it is the responsibility of a child services agency or
law enforcement agency to investigate, not the mandatory reporter.

It is important to understand that a reporter need not have actual knowledge of abuse or
neglect; rather, a reasonable cause to suspect abuse or neglect is enough to trigger the
reporting requirement.

Where Should Abuse or Neglect be Reported

According to the Ohio Department of Education, report of the incident should be made in
the county where the child resides, not the location of the school, church, or youth group
where the abuse or neglect (in this case the “sexting”) occurred.  Reports should be made to
the  child  services  agency  in  the  county  where  the  child  resides  or  to  the  local  law
enforcement agency.

What Should the Report Contain

A report should contain all of the following:

(i) the names and addresses of the child and the child’s parents;

(ii) the child’s age and nature and extent of the child’s injuries, abuse or neglect
that is known or reasonably suspected or believed, as applicable to have
occurred or of the that of injury, abuse or neglect that is known or reasonably
suspect or believed, including any evidence of previous injuries or abuse or
neglect;

(iii) any other information, including, but not limited to, results and reports of any
medical examination, tests, or procedures under division (D) of RC 2151.421
that might be helpful in establishing the cause of the injury, abuse, or neglect
that is known or reasonably suspected or believed, as applicable, to have
occurred or of the threat of injury, abuse, or neglect that is known or
reasonably suspected or believed.

Educating Minors About Sexting and its Consequences

Making minors aware of the potential consequences of sexting activities could act as a
strong deterrent.3  The seriousness of the consequences include potential registry as a sex
o ender, potential loss of nancial aid, legal issues with local law enforcement, expulsion

3 It is recommended that a school’s student handbook or code of conduct (especially a middle or high school)
include provisions regarding sexting and the possession of nude pictures on school property.



or suspension from school or other group, and other negative actions.  Knowledge of these
consequences should serve as strong warnings against engaging in this behavior.

Minors should be informed that consent is not a defense.  As previously stated, even if both
parties are minors and both consent to the sending and/or receiving of a “sext”, it is still a
crime in the State of Ohio that could lead to serious adverse consequences.  For all intents
and purposes, even a minor taking a nude picture of himself or herself is considered child
pornography in the State of Ohio.

A guarantee of privacy is almost non-existent in the current digital age.  Smart phone
applications, such as Snap-Chat, that purport to destroy images shortly after being sent, do
not guarantee that sexually explicit images, in fact, are destroyed.

With regard to who should report instances of sexting in church settings, it is highly
recommended that a Director of Youth Ministry, Director of Christian Education, and other
persons holding similar positions report such instances.  They are considered to be acting in
an o icial or professional capacity.  In addition, an adult volunteer, such as a Sunday School
teacher, youth group leader, coach, or other similar individual working with youth, even
though unpaid and not considered a mandatory reporter, should, in the least, report such
activity to his or her supervisor, principal, or pastor, thereby calling on them to report the
suspected abuse as a mandatory reporter. In addition and as noted above, persons who are
not considered mandatory reporters may also report such instances, in which event they are
also entitled to the same protections of con dentiality that are provided to mandatory
reporters.

Should anyone receiving this article have additional questions over this issue, including the
mandatory reporting of such forms of child abuse, please contact Peter A. Hessler, Legal
Counsel to the Ohio District, at pahessler@wegmanlaw.com or at 216-642-3342.


